Gravidrelaterede smerter

Generne kan stamme fra musklerne, da disse kommer på arbejde ift. øget kropsvægt og derudover den manglede led stabilitet, som ledbåndene normalt har til opgave at give. Musklerne langs rygsøjlen og i balleområde kan føles ømme og spændte. Dette er ganske normalt og kan variere i intensitet igennem graviditeten.

Bækkenleddet består af tre knogler, der danner to led bagpå ved korsbenet og foran - dette led  kaldes kønsbenet.

En kendt diagnose blandt gravide er bækkenløsning – her opleves stærke og jagende smerter fra begge sider af korsbenet og foran ved kønsbenet. Det gør ondt at stå, gå og kan være meget smertefuldt at vende sig i sengen. Selvom det er en kendt diagnose, er det dog kun ca. 5% af de gravide, der har en klassisk bækkenløsning.

 

Der kan være smerter fra et eller begge led bagpå, der forekommer ved at stå, gå og rejse sig fra siddende. Smerten føles meget lokal og stikkende og kan give let udstråling ned i balle og lår. Aktivitet som en lille gåtur kan lette på smerten. Smerten kan variere i intensitet igennem graviditeten.

Smerter på forsiden kan stamme fra kønsbenet, der kan blive belastet af den voksende mave og den ændrede kropsholdning, der kommer med graviditeten. Det kan gøre ondt i kønsbenet at gå på trapper og gør ondt at rejse sig fra siddende.

Hvad kan du selv gøre?

Aflastning:

Hvis du oplever at have bækkensmerter er aflastning vigtig. Har du det godt med at ligge på ryggen uden at blive utilpas, kan du lægge underbenene op på en stabel puder, så ryg og bækken kommer til at ligge fladt mod underlag.

Du kan også ligge på siden med en hård pude mellem knæene.

Som smertelindring kan bruges et trochanterbælte/støttebælte – dette bælte placeres rundt om hofterne og lukkes med velcrobånd under maven. Det yder stabilitet til bækkenet på denne måde og tager herved belastningen på leddet lidt af. Et sådan trochanterbælte/støttebælte kan købes online.

Undgå tunge løft, der kan belaste ryg og bækken.

 

Fysisk aktivitet:

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide er moderat fysisk aktive 30 minutter om dagen. De 30 minutter kan indeholde både konditions- og styrketræning, der regulerer vægtstigning, forebygger forhøjet blodtryk og diabetes samt forbedrer søvn, humør og fysisk form samt vedligeholder muskulær stabilitet og styrke.

Hvis der imidlertid er komplikationer under graviditeten, bør man rådføre sig med sin jordemoder eller læge ift. fysisk aktivitet. 

Træning

Det er vigtigt at træne den dybe mavemuskulatur, da denne hæfter dybt inde ved rygsøjlen, bækkenknogle og korsben. Der ydes derved vigtig stabilitet hele vejen rundt om kroppen, hvor den er særlig udfordret under graviditeten. Svømning og gåture er gode aktiviteter ved graviditet.

             

Følgende øvelser er inspiration for at lindre smerter. Gentag øvelserne 2 omgange af 10 gentagelser

 

Øvelse for den dybe mavemuskel

Lig på ryggen med bøjede ben. Forestil dig at du skal ”trække din baby til dig” ved at trække navlen mod rygsøjlen, uden at du kommer til at vippe lænd eller bækken ned mod underlag. Du skal kunne mærke, at der dannes en blid spændingstilstand omkring maven. Prøv dernæst også at knibe din bækkenbund. Denne spænding omkring mave og bækkenbund må du gerne forsøge at holde under de følgende øvelser.

 

Bækkenløft

Rygliggende med bøjede ben og fødderne i jorden, armene ned langs siden eller armene over kors over brystet. Brug spænding fra øvelse 1 imens du løfter bækkenet op mod loftet, og ruller ned igen hvirvel for hvirvel. 

 

Muslingeøvelse

Lig på siden med begge ben bøjede og spænd op i mave og bækkenbund. Hold fødderne samlet, mens du løfter det øverste knæ og sænker det roligt tilbage til udgangsstillingen. Undgå at løfte så højt, at du mærker bevægelse i ryggen. Læg dig på modsatte side og lav samme øvelse.