Hælspore

Årsager til en hælspore kan være overbelastning i fb. med øget aktivitet, fejlstilling af foden f.eks. platfod, overvægt eller brug af uhensigtsmæssigt fodtøj.

Symptomerne forværres typisk ved belastning af hælen dvs. ved at stå, gå og løbe. De er værst om morgenen, når man står ud af sengen og skal tage de første par skridt. Der kan med tiden også udvikle sig smerter i hvile, efter at man har belastet hælen ved at stå og gå.

Det kræver tålmodighed at hele en hælspore, da der kan gå op til 2 år med smerter – dog med varierende intensitet.

Hvad kan du selv gøre?

Aflastning!

Der findes særlige gele hælcups, som lægges i dine almindelige lukkede sko – disse hælcups kan købes i f.eks. Matas eller online. Denne gelecup virker stødabsorberende på hælen og kan derfor være smertelindrende.

Du kan prøve at aflaste foden, således at senen får ro. Dermed ikke sagt, at man ikke skal bruge foden overhovedet. I stedet for at gå kan du tage din cykel og du kan svømme og styrketræne resten af kroppen.

Et råd er at holde en pause fra løb, til du har været smertefri i 4 ugers tid, og herefter du skal gå forsigtigt i gang igen.

Træning

Det har vist sig, at styrketræning af lægmuskulaturen, med samtidig udspænding af fodens muskulatur, er effektiv til at behandle smerter i forbindelse med hælspore. Den følgende øvelse kan gøre en stor forskel ved dine smerter og hjælpe dig til at genvinde funktion.

I begyndelsen skal du forsøge at lave 12 gentagelser af øvelsen hver dag. Gradvist sætter du en runde af 12 gentagelser mere på, når du kan mærke, at du har muskulær styrke til det.
I alt skal du arbejde imod at kunne lave 3 runder i alt, dvs. 36 gentagelser.

Det er den kendte hælsmerte, der afgør, hvornår du kan stoppe med at lave øvelsen generelt. Når du ikke længere har haft ondt i nogle uger, må skaden forventes at være helet. Det er imidlertid en god ide at fortsætte med at lave øvelsen som en forebyggende indsats.

Alle øvelserne kan med fordel udføres med begge ben.


Hæl løft

Stil dig yderst på et trappetrin med tæerne yderst på trinnet, med den fod du har ondt i. Under tæerne skal du have en sammenrullet klud, så dine tæer er løftet opad. Det andet ben kan du støtte med på trinnet under, mens du gør klar til øvelsen.

Øvelsen består af et hælløft, mens tæerne forbliver på kluden og dine tæer bliver bøjet maksimal opad. Løft hælen op på 3 sekunder – hold stillingen i 2 sekunder. Sænk hælen ned igen til udgangspunkt på 2 sekunder.
Du kan krydse dit ikke-arbejdende ben bag det andet, eller blot lade det hænge frit, mens du udfører øvelsen.



I begyndelsen skal du forsøge at lave 12 gentagelser af øvelsen hver dag. Gradvist sætter du en runde af 12 gentagelser mere på, når du kan mærke at du har muskulær styrke til det.
I alt skal du arbejde imod at kunne lave 3 runder i alt dvs. 36 gentagelser. 
  

Achilles- og svangsene stræk

Tag skoene af. Sid på knæ med undersiden af tæerne i gulvet. Skub dig tilbage og læg vægt på dine hæle. Når der mærkes et stræk i fodsålerne holdes stillingen i ca. 30 sek.


Udspænding af fodsålens bindevæv

Sid på en stol. Læg anklen på det ben, der skal udstrækkes, på modsatte bens knæ. Bøj storetåen opad, samtidig med at du holder den anden hånd på hælen og under foden. Hold stillingen i ca. 30 sekunder.