Nakkesmerter med udstråling

Én årsag til at nerven giver symptomer kan være en prolaps eller protrusion. Mellem nakkehvirvlerne sidder der en bruskskive (diskus). Denne fungerer som en slags støddæmper og gør det muligt, at vi kan bevæge nakken. Den normale bruskskive består af en blød, vandholdig kernemasse, der er omgivet af en ring af stærkt bindevæv. En diskusprolaps opstår, når den bløde gelemasse midt i bruskskiven (diskus) er brudt helt frem igennem en sprække i den omgivende bindevævsring.

Hvis ikke bruskskiven er gået helt i stykker men kun delvist, så diskus ikke er helt brudt igennem, kaldes det en protrusion.

 

Smerterne vil almindeligvis blive bedre de første 4-6 uger og henover de næste 4-6 måneder, men smerterne kan godt variere lidt i intensitet i denne periode.

En prolaps/protrusion heles i langt de fleste tilfælde af sig selv, og de fleste kommer ovenpå igen uden mén og uden operation.

Hvad kan du selv gøre?

Hold dig så vidt muligt i gang, selv om du har smerter. Undgå at lægge dig i sengen og at sygemelde dig. Aktivitet og bevægelse afhjælper stivhed i nakken, der kan være med til at forværre smerter og samt skaber plads mellem ryghvirvlerne, så symptomer ud i arm/hånd mindskes.

Tal med din læge, hvis du har brug for anden smertelindring. Smertestillende kan lindre smerterne nu og her, så et tilstrækkeligt aktivitetsniveau kan bibeholdes.

Træning

Aktivitet og træning er en væsentlig del af behandlingen til smerter og gener i bevægeapparatet, og hjælper til at genvinde funktion. Træning kan bestå af flere elementer både i forhold til bevægelighed, balance, styrke og stabilitet. Både forskning og klinisk praksis har vist, at træning er effektivt til at mindske smerter i kroppen, samt til at forebygge nye gener/skader.

Følgende øvelser er inspiration til træning for at lindre smerte og genvinde funktion. De kan være nyttige at lave i den akutte fase. Bevæg dig stille og roligt ind og ud af smerten.

 

Dobbelthage

Hold hovedet i neutralstillingen og træk hagen ind således at du får "dobbelthage".

Hold 15 sek.

Nakkestræk

Placér begge hænder på hovedet, træk hagen tilbage og træk forsigtig hagen ned mod brystet således at det strækker midt bag i nakken. Hold stillingen 15 sek.

Drej hovedet til ene side mens du holder stilling og mærk stræk. Hold stilling 15 sek.

Drej hoved til modsatte side og mærk stræk her i 15 sek.

 

Sidebøjning

Fold hænderne bag nakken og tip hovedet ned fra side til side.

 

 

 

Stabilitetsøvelser for nakke og øvre ryg

Bue og pil

Stå i skridtstående med let rotation i overkroppen, begge arme peger lige fremad med strakte albuer i skulderhøjde. Forestil dig at du holder en bue og pil. ”Spænd buen” ved at du fører den ene albuespids bagud. Følg bevægelsen med blikket. Returner langsomt tilbage til udgangsstillingen og gentag.

Lav 2 x 10 gentagelser med hver arm.

Wall Slide

Stå med ryggen mod væggen. Træk hagen ind og pres hovedet let mod væggen. Hold armene ud til siden, med 90 grader i albuerne og spredte finger. Pres underarmene mod væggen og før armene langs væggen op over hovedet og tilbage, i en cirkellignende bevægelse. Øvelsen skal kunne mærkes mellem skulderbladene.

Lav 2 x 10 gentagelser.

Flyer

Stå med en hoftebreddes afstand mellem fødderne og let bøjede knæled. Bøj overkroppen frem og hold blikket lige frem og lidt ned, træk hagen let tilbage. Bevæg armene ud til hver sin side som om det var vinger. Løft armene så de er på linje med skuldrene, samtidig med at du trækker skulderbladene sammen. Overkroppen holdes i samme position gennem hele løftet.